Thursday night in town

Sådan undgår du vintertræthed

EFTER_R_Boost_din_e_791435a

Solen skinner, nætterne er lyse og energiniveauet er i top. Men så bliver det vinter. Mørket og kulden kommer, du bliver træt, energien forsvinder, du bliver mere syg og humøret er måske ikke på sit højeste? Mange inklusiv jeg selv kender til det manglende overskud i vinter månederne, men heldigvis kan du selv gøre noget for at holde på enerigen og komme frisk igennem vinterperioden. Caroline Cecilie Alsted har studeret ernæring og sundhed i flere år og ved alt om, hvordan du lever et sundt liv. Hun besøger i dag min blog for at give jer sine bedste råd til, hvordan du for sommerenergien til at holde hele året.

// Josephine

Vinterens mørke side
Vinteren er over os, hvilket betyder masser af indendørshygge! Dog medfører det også at vi til gengæld mister vores gode ven solen til kulden og mørket, og hermed vores bedste kilde til D-vitamin. De fleste er klar over at vi via solen danner D-vitamin. Det kræver faktisk kun så lidt som fem – ti minutter udenfor om sommeren, at danne den nødvendige mængde. Så hvad gør vi så når vi halvdelen af året ikke kan forene os med solen og hvorfor er D-vitamin så vigtigt?

D-vitamin er et multifunktionelt vitamin, der har stor betydning for kroppens kalkoptagelse, normal celleudvikling og immunforsvar. Desværre har en undersøgelse fra Kræftens bekæmpelse vist at vi i vesten er i underskud.  På kort sigt betyder det et nedsat immunforsvar og nedsat knoglesundhed. På længere sigt kan det medføre knogleskørhed samt forøge risikoen for visse kræftformer.  Udover det fysiske helbred, har D-vitamin også vist sig at have en gavnlig effekt på psykisk velvære i form af energi og humør. Et optimalt indtag af D-vitamin kan formindske tendensen til vinterdepression og træthed, som de fleste af os kender alt for godt til i de mørke måneder. Som I kan se er der altså ingen grund til at holde igen med indtaget.

Men, hvad skal vi nordboere så gøre om vinteren uden solen?  D-vitamin findes i flere madvarer såsom fede fisk, æg og lever. I USA har man tilføjet D-vitamin til mælk, da befolkningen, ligesom vi danskere ikke spiser nok fisk. Her i Danmark må vi i stedet supplere kosten med et D-vitamin tilskud, hvis man spiser fisk mindre en to gange ugentligt.  Så frem med kogebogen eller husk at afsætte de ti sekunder det tager at snuppe vitaminpillen. Så lidt – for så stor en betydning.

– Caroline Cecilie Alsted

Follow on Bloglovin

2

  • Signe Lund

    Jeg elsker din blog for kombinationen af personlige historier, skønhed og artikler jeg kan bruge i min egen hverdag og som jeg lære noget af! 1000 tak for det. Jeg håber du vil fortsætte dine sunde torsdags retter her i det nye år.

    Knus fra en fast læser

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • josephinehelbrandt

      Hej Signe
      Tak for de søde ord.. Jeg kommer snart igen med flere sunde retter om torsdagen :-)

      // Josephine

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Thursday night in town